لالجین عنوان پایتخت و شهر جهانی سفال را یدک میکشد اما این روزها با مشکلی آشنا به نام واردات محصولات چینی مواجه است که در صورت تداوم، منجر به خروج این شهر از فهرست جهانی یونسکو خواهد شد. به نقل از مهر، لالجین که به شهر گل و سفال معروف است با جمعیتی افزون بر […]
لالجین عنوان پایتخت و شهر جهانی سفال را یدک میکشد اما این روزها با مشکلی آشنا به نام واردات محصولات چینی مواجه است که در صورت تداوم، منجر به خروج این شهر از فهرست جهانی یونسکو خواهد شد.
به نقل از مهر، لالجین که به شهر گل و سفال معروف است با جمعیتی افزون بر ۱۵ هزار نفر در ۲۳ کیلومتری مرکز استان همدان واقعشده و بیش از ۹۰۰ واحد خرد، کوچک و متوسط تولید، تکمیل و فروش سفال و سرامیک را با اشتغالی افزون بر پنج هزار نفر، در خود جایداده است بهگونهای که بیش از ۶۰ درصد مردم این شهر با صنعت سفال و سرامیک اعم از تولید، تکمیل، فروش، صادرات، حملونقل مرتبط هستند.
لالجین دارای پیشینه سفالسازی نزدیک به ۷۰۰ سال است و در حال حاضر سفالگری بهعنوان یکی از مهمترین رشتههای صنایعدستی استان همدان شهرت جهانی دارد.
ساختار منحصربهفرد تولید سفالینه در این شهر بهگونهای توسط دست توانمند طبیعت رقم خورده است که از تهیه انواع مختلف مواد اولیه تا تولید، تکمیل، توزیع و درنهایت صادرات سفال و سرامیک همگی یا در لالجین انجام میشود یا قابلیت انجام آن در این شهر وجود دارد.
نگاهی به روند جهانی شدن لالجین
همین ویژگیها سبب شد تا از نیمه دوم سال ۹۴ زمزمههایی مبنی بر ثبت شدن لالجین بهعنوان شهر جهانی سفال به گوش برسد تا اینکه داوران یونسکو اردیبهشتماه ۹۵ در شهر لالجین حضور یافتند و از نزدیک تمام جوانب و هنر سفالسازی در این شهر را مورد بررسی قرار دادند.
در نهایت زحمات و تلاشهای مسئولان، هنرمندان لالجینی و رسانههای استان به ثمر نشست و این شهر بهعنوان شهر جهانی سفال به ثبت سازمان جهانی یونسکو رسید.
لالجین بهعنوان کوچکترین شهر جهانی ثبتشده از قطبهای مهم اقتصادی کشور است. این امر گام نخست در توسعه لالجین و گردشگری استان همدان است چراکه در گام بعدی باید این عنوان برای لالجین حفظ شود و در حد یک اسم نباشد تا همه مردم دنیا لالجین را بهعنوان شهر جهانی سفال بشناسند و سفال لالجین یک برند جهانی باشد.
اما اردیبهشتماه امسال و در سالگرد جهانیشدن شهر سفال لالجین بهمن نامور مطلق معاون صنایعدستی کشور به همراه تعدادی از کارشناسان به لالجین سفر کرد و در این سفر بابیان اینکه لالجین برای ما خیلی مهم است و به دنبال تغییرات اساسی در راستای توسعه این شهر هستیم، گفت: لالجین بهعنوان کوچکترین شهر جهانی ثبتشده از قطبهای مهم اقتصادی کشور است..
مهلت عرضه کالای چینی تا پایان فصل بهار
به نقل از مهر، استاندار همدان در این خصوص با تأکید بر اینکه مهلت عرضه کالای چینی در لالجین با پایان فصل بهار به پایان میرسد، عنوان کرد: سال گذشته اعلام کردم که در لالجین هیچ کالای خارجی عرضه نشود چراکه در غیر این صورت آن واحد پلمب میشود.
نیکبخت ادامه داد: برای اجرای این موضوع ۳ ماه مهلت خواسته بودند و با پایان فصل بهار مهلت آنها به اتمام میرسد و بر این اساس به هیچ وجه نباید عرضه کالایی غیر از کالاهای تولیدی همدان را به ویژه در بازار لالجین شاهد باشیم.
محمدناصر نیکبخت با بیان اینکه همدان را به تاریخ و فرهنگ آن میشناسند و همدان به عنوان شهر سبز پایدار جهان و لالجین همدان به عنوان شهر جهانی سفال شناخته شده است، گفت: این دو مورد ظرفیت بالای همدان را نشان میدهد.
نیکبخت با اظهار تأسف از فروش کالاهای چینی و خارجی در شهر جهانی سفال عنوان کرد: فروش کالای خارجی در لالجین شایسته نیست و باید با فروشگاههای عرضه کننده کالای چینی برخورد و فروشگاههای آنها پلمب شود.
استاندار همدان پایان خردادماه آخرین فرصت تعیینشده برای فروشگاه دارانی است که کالای چینی عرضه میکنند و باید این کالاها جمعآوری شود.۳۰ درصد مجموع فروشگاههای شهر کالای چینی دارند
قاسمی با بیان اینکه تاکنون بیشتر اقدامات انجامشده در راستای فرهنگسازی صورت گرفته و تذکرها دادهشده است، گفت: کمتر از ۳۰ درصد مجموع فروشگاههای این شهر در بین کالاهای خود کالای چینی نیز دارند.
با این تفاسیر آنچه مهم به نظر میرسد اینکه شهر جهانی سفال لالجین امتیازی برای استان همدان به شمار میرود چراکه توسعه این استان بر محور گردشگری استوار است بنابراین باید با حفظ جایگاه بهدستآمده برای این شهر مسیر توسعه استان را هموار کرد و با جلوگیری از عرضه کالاهای چینی در این منطقه هنر سفالگری لالجین را از نابودی نجات داده و به دنیا شناساند.
پایان خبر- س ر