به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد، «غلامحسین مظفری» در این نشست با تقدیر از برگزارکنندگان اولین جشنواره ملی زعفران گفت: دبیرخانه دائمی جشنواره ملی زعفران در مشهد راهاندازی شده است. این دبیرخانه مسائل استانی و ملی حوزه محصول زعفران و برگزاری مستمر این جشنواره را پیگیری خواهد کرد. برگزاری این […]
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد، «غلامحسین مظفری» در این نشست با تقدیر از برگزارکنندگان اولین جشنواره ملی زعفران گفت: دبیرخانه دائمی جشنواره ملی زعفران در مشهد راهاندازی شده است. این دبیرخانه مسائل استانی و ملی حوزه محصول زعفران و برگزاری مستمر این جشنواره را پیگیری خواهد کرد. برگزاری این جشنواره برای نخستین بار در استان با برنامهریزی گستردهای که در این باره انجام شد، بسیار حائز اهمیت است.
وی گفت: این نشست به منظور پیگیری مواردی است که به عنوان معضلات و مشکلات حوزه زعفران در جشنواره مزبور و در قالب بیانیه آن مطرح شد تا آغازی بر انجام اقدامات استانی و پیگیریهای ملی برای رفع تک تک مشکلات این حوزه از تولید تا صادرات باشد.
تاکید بر انطباق استانداردهای تولید زعفران با مجامع بینالمللی برای توسعه صادرات آن
استاندار خراسان رضوی تاکید کرد: پیگیری مواردی که در بیانیه نخستین جشنواره ملی زعفران از حوزه تفویض اختیارات برای تصمیمگیری درباره این محصول به استان تا تخصیص اعتبار برای تدوین برنامه مدون ترویجی- آموزشی، اختصاص نیم درصد از ارزش صادرات زعفران در راستای توسعه تجارت آن، شناسنامهدار کردن زعفران و … و همچنین مواردی مانند کیفیتبخشی به پیاز زعفران مطرح شد، برعهده دستگاههای اجرایی متولی خواهد بود تا مسائل را حل کنند.
مظفری با تاکید بر انطباق استانداردهای تولید زعفران با مجامع بینالمللی برای توسعه صادرات آن گفت: در این زمینه باید با مرجع بینالمللی مکاتبات لازم به منظور منطبقسازی استانداردها با استانداردهای مقاصد صادراتی انجام گیرد، اگر پژوهشکده زعفران تربت حیدریه تنها مرکز تحقیقاتی این محصول در دنیاست باید آن را به کشورهای دیگر معرفی کرد تا ظرفیتهای آن برای دیگران نیز تبیین شود.
استاندار خراسان رضوی ادامه داد: اگر کیفیتبخشی به تولید زعفران خراسان رضوی نیازمند تامین ماشینآلات و دستگاههای ویژه با فناوری بالاتر برای این بخش است، متولیان باید آن را پیگیری کنند و این تجهیزات برای تولیدکنندگان زعفران تامین شود.
وی به موضوع لزوم تفویض بخشی از اختیارات مرکز به این استان در حوزه زعفران اشاره کرد و گفت: نمیتوان در مورد محصولی مانند زعفران که خاص این استان است، صرفا نگاه متمرکز در مرکز را در نظر گرفت و باید این امکان و ظرفیت در استان برای در اختیار گرفتن برخی از تصمیم گیریها در خصوص زعفران فراهم گردد.
مظفری با تاکید بر استمرار پیگیریها برای حل معضلات زعفران گفت: دبیرخانه دائمی جشنواره ملی زعفران محلی برای تجمیع همه ظرفیتها و امکانات این محصول به منظور برگزاری نشستهای مکرر برای پیگیری حل مشکلات تولیدکنندگان و صادرکنندگان خواهد بود و باید به صورت مستمر با انجام مکاتبات لازم با مرکز، در راستای حل مشکلات این محصول گام بردارد.
ضرورت هدفگذاری برای رشد بهرهوری در حوزههای مختلف زنجیره ارزش زعفران
«محمدرضا توکلی زاده»، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست اظهار کرد: تدوین مجموعهای از برنامههای مدون در بحث ترویج و آموزش برای ارتقای دانش فنی بهرهبرداران و رشد بهرهوری در حوزههای مختلف زنجیره ارزش زعفران و صنایع تبدیلی این حوزه را میتوان یکی از وظایف دبیرخانه جشنواره ملی زعفران درنظر گرفت.
وی به تلاش پارلمان بخش خصوصی استان جهت برگزاری نخستین جشنواره روز ملی زعفران در سطح شهرستانهای مشهد، زاوه، گناباد، تربت جام و نیشابور اشاره کرد و گفت: این تلاش با همراهی و هماهنگی فعالان این حوزه و دستگاههای متولی، در سطح مطلوبی به ثمر نشست و زمینهساز برگزاری رویدادهای آتی و اقدامات موثرتر برای تقویت جایگاه این محصول استراتژیک استانمان شد.
ارائه گزارشی از اقدامات انجام شده در برگزاری جشنواره روز ملی زعفران
در ادامه این نشست، گزارشی از اقدامات اتاق بازرگانی در برگزاری جشنواره روز ملی زعفران ارائه گردید.
«علی کبیر»، دبیرکل اتاق بازرگانی خراسان رضوی اظهار کرد: ۱۰ نشست هماهنگی و نشست کمیته اجرایی و بیش از یکصد مکاتبه اداری برای هماهنگی با دستگاههای اجرایی در راستای برگزاری نخستین جشنواره روز ملی زعفران انجام شد و در پِی آن، برگزاری نمایشگاه عکس در موزه بزرگ خراسان، نمایشگاه محصولات زعفران و معرفی ۲۱ برند برتر در این حوزه در بوستان کوهسنگی، اعزام کاروانهای ترویجی و آموزشی به چهار شهرستان، برگزاری جشنهای آیینی و فرهنگی در شهرستانها و در نهایت، برگزاری مراسم اصلی و قرائت بیانیه در مشهد، اقداماتی بود که در نخستین جشنواره ملی زعفران انجام گرفت.
کبیر در ادامه به پیام رئیس جمهوری به این جشنواره و تاکیدات وی مبنی بر حفظ اصالت زعفران در مراسم جشنواره ملی زعفران اشاره کرد و افزود: زعفران ارزشمندترین کالای کشاورزی خراسان رضوی است و توسعه صادرات آن و نقش آفرینی هر چه بیشتر این محصول در اقتصاد، در گرو حمایت ویژه مسئولان عالی رتبه کشور است.
«سمیرا سبزواری»، رئیس دفتر کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی در این نشست به تشریح ۶ بند بیانیه جشنواره روز ملی زعفران و مهمترین چالشهای فعالان اقتصادی این بخش اشاره کرد و گفت: راه اندازی تالار بورس بینالمللی زعفران در جهت تقویت اقتصاد محلی و جذب سرمایههای داخلی و خارجی، تفویض اختیارات برای تصمیمگیری و تصمیمسازی در حوزه زنجیره ارزش زعفران خراسان بزرگ به خراسان رضوی و تخصیص اعتبار به خراسان رضوی برای تدوین برنامه مدون ترویجی- آموزشی در حوزه زعفران از جمله این موارد است.
وی، اختصاص نیم درصد از ارزش صادرات زعفران در جهت توسعه تجارت این محصول، ایجاد بانک اطلاعاتی و اجرای طرح شناسنامه دار کردن زعفران ایران، حمایت ویژه مادی و معنوی از بخش تحقیقات و تجاری سازی صاحبان ایده و شرکتهای دانش بنیان در حوزه ارتقای بهرهوری زنجیره ارزش زعفران، یکسان سازی نرخ ارز و کاهش تعرفه ترجیحی صادرات زعفران به کشور هند را از دیگر موارد این بیانیه برشمرد.
«علی محمد شریعتی مقدم»، رئیس کمیسیون کسبوکارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق مشهد نیز در این نشست گفت: جایگاه زعفران ایران در بازار جهانی در خطر است و هم اکنون برخی کشورها زعفران را به عنوان محصول استراتژیک ایران تلقی نمیکنند؛ لذا اولین اقدام دبیرخانه دائمی جشنواره ملی زعفران بایستی یکدست و متعهد شدن برای انجام مجموعهای از اقدامات به منظور ارتقای سطح کیفی و رقابتپذیری زعفران باشد.
«غلامرضا قنبری»، مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز، بر توجه به قیمت تمام شده محصول کشاورزی و سلامت آن را تاکید کرد و گفت: در این راستا امسال میز محصولی زعفران در استان تشکیل شد و کشاورزان پیشرو در این میز حضور یافتند تا بتوان ارتباطات نزدیک تری برای ارتقای کیفی و سلامت این محصول ایجاد کرد.
وی بیان کرد: در بودجه امسال ردیف ملی اعتباری خاصی برای زعفران در نظر گرفته شد که در این راستا پیگیریهایی برای تامین ماشین آلات کاشت، داشت و برداشت این محصول انجام شد، تا پایان سال نیز موضوع شناسنامه دار کردن تولیدات زعفران به نتیجه خواهد رسید. برای شناسنامه دار کردن زعفران نیاز است که تعاونیهای اختصاصی برای موضوع زعفران ایجاد شود که این موضوع از سال گذشته در حال پیگیری است تا تمام تولیدات زعفران این منطقه ذیل تعاونیهای اختصاصی قرار خواهند گرفت.
تلاش برای تفویض اختیار ارزشگذاری زعفران به خراسان رضوی
«امیررضا رجبی»، مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این نشست به پیگیریها برای تفویض اختیار ارزشگذاری زعفران به استان اشاره کرد و گفت: تلاشهای زیادی تاکنون در این زمینه انجام گرفته اما نتیجه بخش نبوده است؛ با این حال، ما همچنان در تلاشیم و مکاتبات لازم را هم انجام داده ایم تا خراسان رضوی عضو اصلی کمیته ارزشگذاری زعفران در مرکز کشور باشد و این استان دارای نماینده در کمیته مذکور باشد.
او به پیگیری کاهش تعرفه ترجیحی صادرات زعفران به کشورهایی مانند هند اشاره کرد و گفت: کاهش این تعرفه از طریق سازمان توسعه تجارت و رساندن آن از ۳۷ درصد به ۱۸ درصد در دست پیگیری است.
«جعفر فرشچی»، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی نیز در این نشست به فعالیت خوشه صنعتی زعفران اشاره کرد و گفت: ۱۰ سال قبل خوشه زعفران تعریف شد که یکی از برنامه های آن ثبت برند زعفران بود، از ظرفیت این خوشه صنعتی می توان برای برندسازی زعفران و ایجاد آزمایشگاه های مناسب بهره گرفت، این شرکت همچنین میتواند زمینه حضور واحدهای تولیدی – صادراتی خرد زعفران برای شرکت در نمایشگاههای خارجی را فراهم کند.
«غلامرضا میری»، رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان رضوی نیز خواستار تامین دستگاه جداسازی کلاله از گل زعفران شد و گفت: در صورتی که نیم درصد از عایدات فروش گل زعفران به توسعه فناوری و صادرات این محصول اختصاص یابد، تولید و صادرات زعفران به بیش از سه برابر گذشته خواهد رسید.
در پایان این نشست، استاندار خراسان رضوی از دستاندرکاران برگزاری نخستین جشنواره روز ملی زعفران، با اعطای لوح سپاسی قدردانی کرد.
لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=38587