بهار دوسال پیش بود که طرح جامع روشنایی و نورپردازی فضاهای شهری در صحن شورای شهر تهران بررسی شد اما هنوز سر انجام این مصوبه شورا مشخص نیست. به نقل از مهر، ماه رمضان که میآید، انگار به شبهای تاریک و خاموش تهران جانی دوباره میدهد. تهران زنده میشود تا سحر. ماههای دیگرسال اگر ۱۲ […]
بهار دوسال پیش بود که طرح جامع روشنایی و نورپردازی فضاهای شهری در صحن شورای شهر تهران بررسی شد اما هنوز سر انجام این مصوبه شورا مشخص نیست.
به نقل از مهر، ماه رمضان که میآید، انگار به شبهای تاریک و خاموش تهران جانی دوباره میدهد. تهران زنده میشود تا سحر. ماههای دیگرسال اگر ۱۲ شب گذشته باشد و هنوز به خانه نرسیده باشیم با تاریکی سراسری و تعطیلی هماهنگ مغازهها و رستورانها روبه رو میشویم. انگار شهر به خواب اجباری میرود.
۲ سال پیش بود که پارلمان محلی پایتخت به فکر چارهای برای این خاموشی شبهای پایتخت کرد و طرح جامع روشنایی و نورپردازی فضاهای شهری در دستور کار قرار داد.
در این مصوبه، سازمان زیباسازی شهر تهران مأموریت داشت با دو هدف «رفع معضل کمنوری پایتخت» و همچنین «تأمین نور محیطهای تفریحی و عمومی برای حضور شهروندان در ساعات پایانی شب» یک طرح جامع برای منظر شبانه شهر تدوین کند تا با اجرای آن در مناطق ۲۲گانه، زمینه «زیست در شب» برای پایتختنشینان از طریق نورپردازی هماهنگ سطوح شهری بهوجود بیاید.
به گفته مسئولان شهری کلیات این طرح تدوین و به شورای شهر تهران ارسال شده است اما کمتر عضوی در شورای شهر تهران خبر از سر انجام این مصوبه دارد.
ابوالفضل قناعتی عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران میگوید: دراین مدت در بحث نورپردازی و زیبایی شهر فعالیتهای خوبی انجام شد و قرار بود که برای حل مشکل تاریکی در شهر هم جلساتی با وزارت نیرو برگزار شود که از سر انجام آن اطلاع دقیقی ندارم و حتماً در صحن آن را پیگیری میکنم.
اما در تهران شبمردگی بهخصوص در دو منطقه مرکزی شهر که ناشی از تمرکز ساختمانهای اداری و کمبود سرانه خدماتی است، کاهش فعالیتهای شبانه را سبب شده است.
راهکاری که مصوبه شورا برای حل این مشکل پیش بینی کرده بود گسترش «معماری شبانه» پایتخت بود که به این منظور، سازمان زیباسازی مکلف بود با استفاده از قابلیت نور و نورپردازی، به تأمین روشنایی «فضاهای عمومی، بناهای ارزشمند و تاریخی، اماکن قابل استفاده در ساعات شب، نشانههای شهری و تمامی ساختمانهای در حال ساخت یا ساخته شده بالای ۹ طبقه» اقدام کند.
این در حالی است که بسیاری از کارشناسان شهری معتقدند: ارتقای هویت شبانه شهر، افزایش امنیت اجتماعی با حضور مردم در فضاهای شهری، ارتقای سطح گردشگری شبانه و کمک به اقتصاد پایدار شهری، بهبود نورپردازی شبانه شهر و از بین بردن آلودگیهای نور از جمله آثار مثبت لایحه روشنایی و نورپردازی فضاهای شهر تهران است.
همچنین استفاده از پتانسیلهای زیست شبانه برای بازآفرینی هویت شهری، توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، فراغتی شهر و سرزندگی شبانه شهر برای شهری مانند تهران ضرورتی غیرقابل انکار است.
از سوی دیگر امروزه سبک زندگی شهری سبب شده دامنه فعالیت شهروندان تا پاسی از شب ادامه مییابد و به این ترتیب زیست شبانه تبدیل به قسمتی از زندگی شهری شده است از اینرو اهمیت موضوع برای ساماندهی دو چندان شده است.
پایان خبر- س ر